Monteringsvejledning !
- Kjellerup AS
Ved varens ankomst, og inden montagen påbegyndes kontrolleres brædderne for fejl og mangler. Konstateres der fejl eller mangler, reklameres der omgående til sælger eller Kjellerup AS. Tages varen i brug/monteres bortfalder reklamationsretten. Varen skal opbevares tørt, overdækket og ventileret. Der må ikke være jordkontakt, ej heller opstigende fugt fra underlaget under opbevaringen.
Inden montering af træbeklædningen:
Inden montage skal der foretages en fugtkontrol af beklædningen. Varen må max. indeholde 18 % fugt
På syd- og vestvendte flader kan man med fordel lade brædderne ligge og tørre yderligere. De har ved leveringen ca. 16- 18 % fugtindhold, men efter montagen, efter nogle uger, kan man i de tørre perioder måle et fugtindhold på 6-8
% i brædderne. Lader man brædderne ligge og tørre yderligere ned fra de 16-18 % inden montagen, skal de tages ud af plastikken og pindes op for hvert andet lag med front/malingen mod hinanden. Der skal lægges meget og tilstrækkeligt vægt ovenpå brædderne, så de ikke slår sig under tørreprocessen. Lad dem tørre ned til ca. 12-14 %. Pas på at nedbør ikke øger fugtindholdet i træet. Brug en fugtighedsmåler inden montagen.
Svind efter montagen: Man skal forvente et svind på ca. 2-3 % af bredden af bræddet. Det vil sige et bræt på 125 mm vil svinde ca. 3-4 mm og et bræt på 150 mm vil svinde ca. 3-4 mm i de meget tørre perioder. Brædderne fugtes naturligvis op i de våde perioder, og dermed bliver de igen lidt bredere.
Profiler med et spor i midten vil altid skabe uens afstand til nabobrædderne, da brædderne svinder og kvælder afhængig af fugtindholdet i brædderne. Dette kan mindskes ved at lade brædderne tørre yderligere ned til ca. 12-14% ind en montagen. Man må dog altid forvente en uens afstand mellem nabobrædderne ift. midtersporet, alt afhængig af bræddernes fugtindhold. (Det giver en bræddevirkning i stedet for en listevirkning)
Under montering af træbeklædningen:
Endeforsegling er yderst vigtigt. Alle kapsnit og ender skal forsegles inden montage. Endetræ optager fugt meget hurtigt, hvilket giver risiko for en uhensigtsmæssig fugtophobning. Det kan give misfarvninger, løsne malingen og i værste tilfælde udvikle skimmel, svamp og råd. Der skal anvendes 2 malerbehandlinger så enderne har samme behandling som bræddernes forside. Det vil sige mætte endefladen med en god grunder indeholdende fungicider, og et afsluttende og dækkende toplag. Alt på vandbasis!
For at få så korrekt en montage som muligt, skal der foretages et 10-bræts mål og streges op efter dette. Der skal tages udgangspunkt i det producerede dækmål, f.eks. 110 mm x 10=1100 mm. Dette mål er det, der minimum skal monteres efter. Da træ er et levende materiale, er det vigtigt at kontrolmåle brædderne fysisk inden montagen. Der skal kontrolleres et repræsentativt antal brædder i leverancen. Er der brædder der har udsving ud over +/- 1 mm skal disse lægges til side, og der skal omgående reklameres til sælger.
Vi anbefaler udelukkende brug af rustfrie søm og skruer, da andre typer giver risiko for misfarvning omkring befæstigelsen og ”løbere” ned ad facaden. Vi anbefaler forboring ved ender og stødsamlinger, så risikoen for revner mindskes/undgås.
Befæstigelsen skal som udgangspunkt være ca. 25 mm fra bræddekanterne og mindst ca. 50 mm fra enden af bræddet. 150 mm og bredere er befæstigelsen vigtigt at få så langt ud til kanterne som forsvarligt muligt, således risikoen for en krumning mindskes, men ikke så langt ude på kanterne, at træet risikerer at flække.
Skruer er lettere at styre i forhold til søm, da man med en sømpistol risikerer at plaffe sømmet for langt ind i træet. Man kan lade sømpistolen efterlade sømmet nogle mm ude af træet, og efterfølgende slå det i jævnt med overfladen, med en hammer. Søm og skruer skal isættes så hovedet- er plant med overfladen. Er hovedet under overfladen af bræddet, kan der opstå revnedannelser, vandlommer og opfugtning, - samt udtræksværdien, fastholdelsen og leve- tiden af bræddet forringes væsentligt!
Ved montage af beklædningsbrædder med et midterspor skal man have befæstigelsen placeret så langt ud til bræddekanterne som muligt og forsvarligt. Vores anbefaling er at befæstigelsen skal placere ca. 25 mm fra kanterne af bræddet. De 25 mm skal måles på bag- siden af bræddets dækmål. (Det er vigtigt, at der er så lidt træ på ydersiden af befæstigelsen, der kan bevæge sig som muligt irt. til svind over mod de to nabobrædder!)
Ved brædder over 75 mm skal der anvendes to stk. søm eller skruer pr. maks. 60 cm. Træbeklædningen skal altid monteres på et træskelet, og underlaget skal være hånd- værksmæssigt korrekt, stabilt og tilstrækkeligt tykt ift. befæstigelsens længde. Afstanden mellem de lodrette/vand- rette lister må ikke overstige 60 cm. Der skal være mindst 20 mm luftcirkulation bag beklædningen.
Det er vigtigt at slå brædderne helt sammen! Nogle gange ser man at brædderne "trækkes nogle mm, for at få en hjørnesamling, eller afslutning mod taget til at passe. Dette kan medvirke at brædderne risikerer at "kravle" fra hinanden ved den efterfølgende udtørring.
Søm- og skruedimensioner
FIRKANTSØM | RINGEDE HÅNDSØM | RINGEDE MASKINSØM | SKRUER | |
Søm- og skrue længde | Min. 3 × bræddetykkelse | Min. 2 × bræddetykkelse | Min. 2 × bræddetykkelse | Min. 2 × bræddetykkelse |
Sømtykkelse / gevinddiameter |
Min. 0,14 – 0,16 af bræddetykkelse |
Min. 0,13 af |
Min. 0,13 af bræddetykkelse |
Min. 0,20-0,22 af bræddetykkelse |
Et skråsnit forneden på facaden/konstruktionen er også vigtigt. Sørg for at nedbør ledes væk fra facadens nederste bræt eller ender. Det skal ske med et skråsnit, (drypnæse) således vandet kan dryppe af. Husk at endeforsegle efterfølgende!
Brædderne må ikke have jordkontakt efter montagen!
Husk at sørge for tilstrækkelig afstand på 200-300 mm fra beklædningen ned til fliser og fast underlag, for at undgå opsprøjt og hermed opfugtning af brædderne. Afstanden til terræn kan reduceres til 100-150 mm, hvis terrænet langs facaden er dækket af et mindst 400 mm bredt og 200 mm dybt stenlag af runde søsten, der reducerer opsprøjt.
Maling på høvlet træ:
Da maling på høvlet træ har en begrænset holdbarhed, giver vi ingen garanti for holdbarheden, eller lover noget som helst inden for forventet levetid eller vedligeholdelsesinterval. Det er derfor ikke muligt efterfølgende at reklamere over malingens udseende, eller holdbarhed på høvlet træ der er monteret.
Efter montagen:
Efter montagen anbefaler vi at søm og skruer lukkes/dubbes med maling. Det helt optimale er at trække hele overfladen over med en vandbaseret maling, således søm, skruer, samlinger, slagmærker og overfladeskrab skjules. På denne måde forlænges levetiden væsentligt, og man undgår at skulle rense overfladen af for urenheder, hvis man over-vejer at male først om nogle måneder.
Se i øvrigt Træinformations bøger nr. 55 og 57 for yderligere informationer og gode råd.